måndag 5 augusti 2013

c-vitaminboosta

Augusti månad är skördemånad ~
& i år dignade vår enda svarta 
vinbärsbuske av bär.

Det blev många & S T O R A bär,
2 stora skålar.


Jag plockade ur några av de största &
styckefrös ~ härliga att ta fram i vinter
& dekorera tårta med.

Resten fick puttra på spisen...


& sedan rinna av i silduk. Jag hade helt
klart för lite vatten i, det tog en evighet
att rinna igenom, trots ivrigt skyfflande
av bär från min sida. Hu som det stänkte,
tur jag gjort det förr & kom ihåg att skydda
vårt stengolv... fläckar från svarta vinbär
är inte att leka med!



I med socker & puttra lite till,
sedan var det dags för geléprovet.
Då tar man lite saft på ett kallt fat,
drar skeden igenom saften & om det
inte flyter ihop är gelén klar.


Återvinningstips:
Ofta slänger man bären efter man kokat
gelé på dem, men jag brukar koka upp
bärmassan en andra gång & täcka den
med vatten. Mosa lite till & sila av, värm
upp saften, sockra & smaksätt med 
vanilj... blir himlagod saft.


Från en enda svart vinbärsbuske fick vi
så här mycket gelé & saft. 
Det mesta sparar vi till vintern, då vi
tar fram burkarna & minns de 
varma goa dagarna & så frossar vi i sommar-
smaker. Härligt att kunna 
c-vitaminboosta från en egna trädgården.

Fler som börjat sylta & safta från
trädgården eller inte att förglömma
den rika naturen?

Ha det så gott,


11 kommentarer:

  1. Härligt Lydia! Och du fann burkar????;-)
    PS Du kommer nog att få besök öster ifrån i veckan....;-) (E-K är här och vill så gärna besöka din butik!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, Storköpet hade burkar! ;)
      Åhhh, ni är jättevälkomna... så kul!!!
      Kraaam, L

      Radera
  2. Jag har precis en gryta klar med krusbärsmarmelad. Gjorde precis marmeladprovet på en tallrik. Nu återstår bara att ta bort skummet, det är det svåraste! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, så gott det låter med krusbärsmarmelad...
      jag får nog plantera några krusbärsbuskar! :)

      Kram Lydia

      Radera
  3. Jag har också plockat av min svarta vinbär men jag frös in dem och ska göra saft på dem när det blir lite svalare väder.
    Sommarhälsning från Anne-Lie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett klokt beslut,
      här var det svettigt värre! ;)
      Hade tyvärr inte plats i frysen,
      annars hade vi också gjort så
      tror jag.

      Kram Lydia

      Radera
  4. Jadå här hade blivit både rabarbersaft, rödvinbärsgele, och hallonmarmelad. Det är härligt med egengjort.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det Marika,
      jag känner mig så himla
      glad & stolt när jag tar
      fram en egengjord burk
      fullproppad med vitaminer!

      Ha det fint,

      Lydia

      Radera
  5. Oh så gott!! Älskar svarta vinbär. Måste vara topp att ha i vinter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det verkligen Charlotte,
      jag vägrar köpa gelé när vår är
      slut... det är liksom inte samma
      sak! :)

      Kram

      L

      Radera
  6. Mums! Jag fick svarta vinbär av syrran, frös och kokade god saft. Min egen buske försmäktar i en hink i väntan på att jag ska hitta något ställe på min magra steniga tomt där den kan trivas...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails