söndag 17 juni 2012

Rabarbersylt med vanilj

Idag har det varit en riktig innesittardag,
det har ösregnat mest hela dagen.

Våra rabarber var så himla stora och det
var inte ett dugg skönt att försöka tränga
sig förbi dem när jag skulle till växthuset
då det var uppehåll....jag blev dyngsur.

Det var droppen, 
jag vred nacken av alla som sträckte sig
ut i gången och sedan halshögg jag dem,
därefter skar jag dem i bitar och kokade dem
till mos.

Mammas recept:

Skär 2-3 kg rabarber i 3-4 cm bitar & lägg i gryta
ta ca 1 dl vatten i och koka upp
Koka  tills rabarbern är mosad 
(jag brukar hjälpa till att mosa dem med en slev)
Skumma
ta några tsk vaniljsocker och 1-2 kg strösocker
koka upp, rör om och ös upp på burk;

MUMS!



Nu kan vi njuta av nylagad sylt och av att
kunna passera trädgårdslandet utan att bli
genomblöta.


När vi flyttade hit för 22 år sedan var trädgården en hästhage,
här gick 17 islandshästar och betade. Men i hagen
fanns spår av en gammal trädgård bl a i form av 2 
rabarberplantor. De flyttades till det blivande
trädgårdslandet och ger än idag en enorm skörd
av rabarber; härligt!

Imorgon är min sista arbetsdag på skolan,
sedan är det sommarlov & Trädgårdsdrömmar som gäller;
längtar! :o)

6 kommentarer:

  1. Låter som en god marmelad. Häftigt att din trädgård började just med denna rabarber!
    Hör av dig när du vet lite mera om hur många ni blir och om det blir av.
    kram Sophia

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet, det skall jag pröva.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  3. Låter jättegott :)
    Tack för fina receptet.

    Ha det fint
    Kram

    SvaraRadera
  4. Fint med "inflyttningsminnen" på ett så påtagligt vis som i rabarberform. Men jag kan föreställa mig att den just nu är mysigare i burk än svepande runt benen. ;-)
    /iet

    SvaraRadera
  5. Gud så gott det ser ut, ÄLSKAR rabarbersmaken så den skulle jag gärna vilja prova! Så underbar historia om trädgården, gud, vad duktiga ni har varit som har skapat och kämpat få det så fantastiskt fint. Jag önskar dig en fin sommar Lydia!

    Varmaste kramar
    hanna

    SvaraRadera
  6. I love rabarber! Unfortunately I can't find it in my country soooo I have to wait to go in Provence to eat my favourite cake: crumble aux ruibarbre!!!!!
    Nice day to you.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails