Dripp-dropp...idag töar det verkligen.
Vi har haft en härligt vit jul och det hör
ju inte till vanligheterna här i nv Skåne.
Satt och funderade...hösten var lång och
ganska varm. Det är bara en dryg månad
sedan dessa kort togs:
Den blir nästan 3 meter hög här i zon 2-3. Det är inte
varje år den hinner blomma. Iår hann den iallafall
visa färg innan vintern kom.
Blommorna avslöjar det nära släktskapet med
kronärtskockan.
Ja, ni gissade rätt; jordärtskockan. :o)
Jag är inte helt övertygad om att jag gillar
smaken, men tidigare år har jag inte alls
gillat dem. I år skar vi den tunt och fritterade
stavarna...ätbart! :o)
Vi odlar den mycket för den fantastiska växtkraften,
från knöl i jorden till en nästan 3 meter hög häck på en
säsong...svårslaget.
För en månad sedan gick det fortfarande att skörda
mangold, känns smått otroligt när man tittar ut idag. :o)
Nu haglar kalasen tätt i vår släkt, har ni förslag på
en lätt rätt att bjuda på i dessa mellandagar?
God fortsättning!
God fortsättning till dig ociså.
SvaraRaderaJag skulle kunna äta jordärtskockar varje dag om jag tålde det bättre.
Prova och blanda i nårgra i en potatis gratäng det blir lagom smak då. Jag skulle vilja göra petso det verkar gott.
Ha det gott och tiden rullar vidare
Annika
Hej.
SvaraRaderaJag har aldrig smakat jordärtskocka.
Men kronärtskocka gillar jag.Den är god.
Blomman påminde mig om Gulklint först trodde jag det.
Ha en riktigt god fortsättning på Julhelgen
Gunilla
Halloj på daj!
SvaraRaderaGod fortsättning till dig med, hoppas ni har haft en härlig julehelg!
Fantastisk växt den där - skapar ju ett omväxlande inslag i trädgården när den studsar upp så himla högt på en säsong.
Yakatana är väldigt gångbart här hos oss i dessa tider.
Kanske hinner vi ses en gång till innan allvaret tar vid igen.
Kram
Ann
Jag har ett enkelt och gott recept på god mellandagsmat.
SvaraRaderaJulmustkyckling
4 kycklingfileer
2 dl cremefraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk soja
Bryn kycklingen. Blanda övriga ingredienser och häll över kycklingen i traktörpanna eller i ugnen. Låt ksmåkoka i ca 10 min. Garnera med ev, färsk Rosmarin
Servera med potatis och frästa grönsaker.
Det är enkelt och väldigt gott!!!
Ha det bra Kram Carina
Förslag på lätt bjudmat: Jordärtskocksoppa med hembakt bröd.
SvaraRaderaGod fortsättning på julen önskar Eva Linnea
God fortsättning!
SvaraRaderalättlagat är en grekisk pyttipanna recept finns bla på tastline.
Ha det gott!
Jordärtskockor har jag också ute i trädgården.S om Annika skriver, testa att blanda dem i potatisgratängen. Det är jättegott som det är eller till något rökt kött eler fisk som Soppa är inte heller så dumt men har man svårt för smaken så blir det ju lätt för mycket då.
SvaraRaderaTack för kommentarerna hos mig!
Hoppas du får en skön fortsättning å jullovet!
Ninni
Ja, här är också all snö borta. Jag tycker det är trist för det är ju lite väl tidigt att tänka på våren eller hur? Vilka odlingar du har. God fortsättning/Lis
SvaraRaderaLåter som du skulle göra en jordärtskocksgratäng, eller kanske en potatisgratäng med jordärtskocker i (för nybörjare). Några skivor kall skinka till eller annat kallskuret, en god sallad och kalaset är klart!
SvaraRaderaEva
God fortsättning önskar jag dej.
SvaraRaderaDu undrade vart jag beställt stämpeln till mina papperskassar. Har gjort loggan i fotoshop elements och sen lämnat in till pappershuset här i stan. Dom har i sin tur skickat den vidare för att göra en stämpel av den. Vet ej vart. Fick sen en stämpel med träskaft och en stor stämpeldyna med. Kostade ca. 400 kr + moms.
Kolla om du har nåt kontorsvaruhus eller pappershus där du bor. Eller kanske du hittar nåt på nätet.
Kram Åsa
Heeeej kära Lydia!!!
SvaraRaderaGod forsättning kära du, har julen varit bra?
Du har i alla fall lyckats med det jag inte lyckades med..., att få en lugn och skön jul.
Tack för din hälsning hos mig!
Du har rätt, låt dammråttorna ligga och gotta sig lite innan dammsugaren kommer fram, jag har ju lite svårt för det.
Borde lära mig att dom ligger ju faktiskt kvar tills jag tar dom....
Kan det vara perfektionisten som spelar spratt med en?!?!?
Har alltid varit sådan, allt skall vara perfekt och i ordning men jag har blivit lite bättre med åren.
Förr kunde jag knappt bjuda hem folk på kaffe, dom stackarna hann knappt dricka upp förräns jag tog muggen ur näven på dom..., diskas och ställas på sin plats igen.
Usch..., nä, det har minsann blivit bättre....!
Nu har jag haft två lugna och sköna dagar och till och med lyckats övertala gubben att skita i källaren i helgen, det du!!!
I morgon blir det till att kavla upp ärmarna igen för då dyker vi ner ett plan och fortsätter måla.
Hoppas du har haft en skön helg Lydia.
Ta väl hand om dig.
Kramar i massor....
Marianne
God fortsättning till dig!!
SvaraRaderaVi brukar göra en fantastiskt god soppa på jordärtskocka...lite trixigt att skala dem bara...
Ha det gott!!
Kram
Anna-Malin
Vilken tur att du har fått förslag på lätta mellandagsrätter - själv vill jag inte ens tänka på matlagning just nu!
SvaraRaderaJordärtskockor tycker jag om både i gratänger och som soppa. Men den är en oerhört kolhydratrik knöl....;))!
Ha det gott resten av året!/Anja
Härliga bilder Lydia, du som gillar att odla din mat du måste komma med i 'Köksträdgården' en grupp för oss som gillar att odla.
SvaraRaderaKÖKSTRÄDGÅRDEN
Hej Lydia, oj vilken växtkraft!
SvaraRaderaEtt lättlagad och god recept från mig. Skär kycklingfileer i tre långa remsor ( antalet filéer beror så klart på hur många personer ni är vid boret) bryn de i lite olja tillsammans med hackad vitlök, krydda med rosmarin, lägg i 1-2 burkar CANTADOU 4peppar färskost och gör en sås av det.
Späd ut såsen med matlagningsgrädde och hönsbuljong.
Till sist lägger jag gröna och svarta oliver i grytan. Dekorerat med en färsk kvist rosmarin blir det mumsigt för gommen och ögat.
God fortsättning, Kram, Petra B.
Vilken härlig skörd av jordärtskockor! Det ska jag kanske ge mig på nästa år. Gillar verkligen soppa gjord på dessa fantasktiska knölar.
SvaraRaderaGod fortsättning!
Karin
()
SvaraRadera'.' o.\
(.() @.'.
-'..*_.-'-;
'.0.Q () `-.
/.@ o * . )
`-...-""- '-~'`
_.'` Q.* 0@`-.
'. o * '-.
/.@ ___.~-' ()`\
.( () * Q'.__Q *.'
'-.-' `--._ @ ``-.
_.-' @ -'~'- @ `-.
'.. * -' o 0 `)
/ 0.-~-._ 0 * _.~-.*.'
'._ () '-.____.-'Q '-.
;--'.Q * * o @.'-.
-'.* '.___ ~ - 0 () Q '.
/.@ o * _.''~.._____.--'`-.
'-..._Q 0 () @ * @`;_**
':...`'c___c....___.-~..Q..o..=..=.
BUON ANNO 2010 ♥
Uscha i skolan så fick vi jordärtsskockssoppa med korv i. Tvi vale! Och då är inte jag på minsta sätt kräsen. Men de där hemska luncherna kommer jag ihåg. Blommorna var ju däremot fina.
SvaraRaderaÖnskar dig en god fortsättning!
Kram Lisa
Nå klør det nesten litt i hagefingrene....
SvaraRaderaSnøen dekker hagen som et hvitt tungt pledd her i nord, naturen sover...
Vinteren er så vakker, og vakkert er det hos deg, på din blogg!
Jeg gleder meg til å følge deg videre, ikke minst til våren, når naturen våkner til liv...
Ønsker deg alt godt for dette året og for det som snart kommer ❥
Klem Lokki
Gott Nytt År till dig!!
SvaraRaderaKram
Anna-Malin
Gott Nytt År önskar jag dig.
SvaraRaderaKram Helen