Augusti månad är skördemånad ~
& i år dignade vår enda svarta
vinbärsbuske av bär.
Det blev många & S T O R A bär,
2 stora skålar.
Jag plockade ur några av de största &
styckefrös ~ härliga att ta fram i vinter
& dekorera tårta med.
Resten fick puttra på spisen...
& sedan rinna av i silduk. Jag hade helt
klart för lite vatten i, det tog en evighet
att rinna igenom, trots ivrigt skyfflande
av bär från min sida. Hu som det stänkte,
tur jag gjort det förr & kom ihåg att skydda
vårt stengolv... fläckar från svarta vinbär
är inte att leka med!
I med socker & puttra lite till,
sedan var det dags för geléprovet.
Då tar man lite saft på ett kallt fat,
drar skeden igenom saften & om det
inte flyter ihop är gelén klar.
Återvinningstips:
Ofta slänger man bären efter man kokat
gelé på dem, men jag brukar koka upp
bärmassan en andra gång & täcka den
med vatten. Mosa lite till & sila av, värm
upp saften, sockra & smaksätt med
vanilj... blir himlagod saft.
Från en enda svart vinbärsbuske fick vi
så här mycket gelé & saft.
Det mesta sparar vi till vintern, då vi
tar fram burkarna & minns de
varma goa dagarna & så frossar vi i sommar-
smaker. Härligt att kunna
c-vitaminboosta från en egna trädgården.
Fler som börjat sylta & safta från
trädgården eller inte att förglömma
den rika naturen?
Ha det så gott,
Härligt Lydia! Och du fann burkar????;-)
SvaraRaderaPS Du kommer nog att få besök öster ifrån i veckan....;-) (E-K är här och vill så gärna besöka din butik!)
Jo, Storköpet hade burkar! ;)
RaderaÅhhh, ni är jättevälkomna... så kul!!!
Kraaam, L
Jag har precis en gryta klar med krusbärsmarmelad. Gjorde precis marmeladprovet på en tallrik. Nu återstår bara att ta bort skummet, det är det svåraste! Kram/Finas mammis
SvaraRaderaÅh, så gott det låter med krusbärsmarmelad...
Raderajag får nog plantera några krusbärsbuskar! :)
Kram Lydia
Jag har också plockat av min svarta vinbär men jag frös in dem och ska göra saft på dem när det blir lite svalare väder.
SvaraRaderaSommarhälsning från Anne-Lie
Det var ett klokt beslut,
Raderahär var det svettigt värre! ;)
Hade tyvärr inte plats i frysen,
annars hade vi också gjort så
tror jag.
Kram Lydia
Jadå här hade blivit både rabarbersaft, rödvinbärsgele, och hallonmarmelad. Det är härligt med egengjort.
SvaraRaderaHa det gott /Marika
Visst är det Marika,
Raderajag känner mig så himla
glad & stolt när jag tar
fram en egengjord burk
fullproppad med vitaminer!
Ha det fint,
Lydia
Oh så gott!! Älskar svarta vinbär. Måste vara topp att ha i vinter!
SvaraRaderaDet är det verkligen Charlotte,
Raderajag vägrar köpa gelé när vår är
slut... det är liksom inte samma
sak! :)
Kram
L
Mums! Jag fick svarta vinbär av syrran, frös och kokade god saft. Min egen buske försmäktar i en hink i väntan på att jag ska hitta något ställe på min magra steniga tomt där den kan trivas...
SvaraRadera